Lördagspizzan


Foto: Mia

ca 527 kcal/port utan sallad
Salladen: ca 63 kcal/port

4 port

Pizzadeg:

6 dl dinkelmjöl
2,5 dl vatten
½ tsk salt
2 tsk olja
½ pkt jäst

Tomatsås:
1 burk krossade tomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk olja
1 tsk oregano
½ tsk salt

Fyllning:
1 paket strimlad skinka 180g
8 skivor ost max 17%
3 tsk olja

Ananassallad:
300 g vitkål
1 ½ msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
1 tsk oreagno
En gnutta salt
½ ananas

Pizzadegen: Lös upp jästen i 1 dl fingervarmt vatten. Tillsätt salt, och mjölet. Se till att spara ca ½ dl mjöl till utbakning. Fyll på med vatten tills degen blir smidig. När man bakar med dinkel så gör det inget om degen är lite klibbig, men tillsätt vattnet försiktigt så det inte blir för mycket. Arbeta ihop degen ordentligt.  Låt jäsa i ca 40 minuter.

Tomatsås: Hacka löken och vitlöken, fräs den i lite olja. Häll på tomatskross och kryddor. Låt koka ihop och låt puttra ca 15 minuter. TA bort från plattan. Om man vill kan man använda en stavmixer och göra tomatsåsen slät.

Sallad: Strimla vitkålen fint, blanda ihop vitvinsvinäger, vatten och kryddor. Häll lver vitkålen och blanda runt. Hacka ananasen i bitar och blanda ner i salladen.

Sätt ugnen på 250 grader.

Pizzan: Antingen väljer man att bre ut degen på bakplåtspapper på en plåt och gör en  hel pizza, eller så gör man 4 st Calzonepizzor.

Calzone: dela degen i fyra delar, jag brukar ta hjälp av botten av en springform som jag lägger ett bakplåtspapper på, när jag bakar ut pizzan till rundlar. När man fått ut degen till en rundel, lägg några skedar tomatsås i mitten av pizzan, ta en del skinka och lägg på mitten och 2 skivor ost. Vik ihop kanterna uppe på och kläm ihop ordentligt så att inte fyllningen rinner ut. Enklast nu är att flytta hela bakplåtspappret till plåten och ta ett nytt papper för nästa pizzabit.

Hel pizza: kavla ut degen på ett bakplåtspapper, lägg på tomatsåsen och skinkan, strö osten på och sen in i ugnen. (Tänk på att räkna om osten om ni tar riven ost)

Grädda i ugnen ca 15 minuter, eller tills pizzan får fin färg. Pensla med lite olja direkt när pizzorna tagits ut ur ugnen och strö lite oregano på.
Servera pizzan med ananassalladen!

Recept lagat av Mia

Kommentarer:
Mia: Lite krånglig o baka ut då degen gärna gick sönder, för enkelhetens skull kan man istället göra pizzan på en hel plåt istället. Annars tycker jag det är lite extra att göra pizzan inbakad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: