Halv sex hos Tina, Förrätt Jordärtskocksoppa med smak av trattkantarell

Nu har även vi (Tina & Mia) fastnat för ”Halv åtta hos mig” och gör vår egen variant av det. För oss blir det istället ”Halv sex hos..” med tanke på att det är både vuxna och barn som är med. Vi kommer köra 4 omgångar, roligast blir det säkert när våra män står på tur, om inte annat så blir det väldigt spännande.🙂
Först på tur var Tina, hon hade en riktigt god meny och hon kämpade på i köket, en riktigt lyckad kväll blev det, god mat, och trevligt sällskap. Då vi bor 25 mil ifrån varandra kommer det bli lite utspritt, men nästa gång är det hemma hos mig (Mia) och det smids planer på högsta nivå!🙂
Så här kommer Tinas meny:


Foto: Mia

Jordärtskocksoppa med smak av trattkantarell

ca 243 kcal/port med oststäng
ca 162 kcal/port utan oststäng

8 port

300 g trattkantareller (hade frysta)
3 st jordärtskocka à 20g
1 gul lök finhackad
1/4 purjolök, strimlad
3 dl mellangrädde 27%
3 dl mellanmjölk
 1 msk smör
4 dl vatten
4 msk kantarellfond
Persilja
Salt och peppar
Ca 1/2 dl vitt vin beroende på hurdan smak man vill ha

Oststänger:
1 platta färdig smördeg (ca 125 g)
1/2 vispad ägg
1/2 dl riven parmesanost

Gör så här:
Oststängerna:
Kavla ut smördegen litegranna. Skär 1/2 cm breda längder. Pensla med det uppvispade ägget och strö över den rivna osten. Snurra längderna några varv och strö över över paprikapulver, lägg dem på bakplåtspapper. Sätt in i mittersta falsen i ugnen i 200 grader ca 10 min tills stängerna fått en fin färg. Håll koll på dem så de inte bränns.

Soppan: Stek kantarellerna i smöret, salta och peppra. Tag undan en del till garnering.
Fräs löken, purjon och jordärtskockorna med svampen. Tillsätt grädden, mjölken, vattnet och kantarellfonden och koka sakta tills jordärtskockorna är mjuka.
Kör soppan i en mixer tills den blir slät och fin. Smaka av med vinet, salt och peppar.
Dekorera med persiljan, trattkantareller och servera med oststängerna.

Recept lagat av Martina

Kommentar:

Martina: Utmaningen med denna middagen var att laga rätter som man ej ätit innan. Hade stora problem att hitta rätt mat men denna lät hur god som helst  och ursprungsreceptet var egentligen kantareller men hittade ett paket trattkantareller i affären. Var hur god som helst och jag hade gärna ätit mera. Barnen var väl inte direkt lika förtjusta men oststängerna åt de glatt upp och doppade den i soppan. Så vill ni ha en god och smakrik soppa som smakar mycket svamp så laga denna. Går ju göra magrare också med lättare grädde. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: